fbpx

Axelvärk, vad är det? Och vad ska man göra åt det?

January 17, 2023

Axelvärk är ett vanligt problem bland personer i alla åldrar och kan orsakas av en mängd olika anledningar. Några av de vanligaste typerna av axelvärk inkluderar:

Skador på rotatorkuffen: "Rotatorkuff skador" innebär skada på senorna eller musklerna som stödjer axelleden. Supraspinatus, infraspinatus, teres minor eller subscapularis. Vanliga orsaker inkluderar överbelastning eller förslitning på grund av åldrande. Symptom inkluderar smärta vid lyft eller rörelse över huvudet och i vissa fall svaghet i axeln och ett knarrande eller poppande ljud när man rör axeln.

Tendinos: Inflammation av senorna som stödjer axelleden, ofta orsakat av överanvändning eller upprepade rörelser. Symptom inkluderar smärta och stelhet i axeln, speciellt vid lyft eller rörelse över huvudet.

Bursit: Inflammation av vätskefyllda säckar (slemsäck) som skyddar axelleden och underlättar rörelse. Inflammationen är oftast orsakat av överanvändning, upprepade rörelser eller direkttryck på slemsäck under en längre period. Symptom inkluderar smärta och stelhet i axeln, speciellt när man rör armen i olika riktningar.

Frusen axel (adhesiv capsulit): Ett tillstånd som kännetecknas av stelhet och begränsad rörlighet i axeln. Det orsakas av inflammation och tjocknande av axelledens ledkapsel och det ses ofta hos personer med en tidigare axelskada eller kirurgi.

Osteoartros: En degenererad ledsjukdom som påverkar axelleden och akromioklavicularleden, vilket orsakar smärta, stelhet och begränsad rörlighet. Artros är vanligt hos folk som har haft tidigare trauma i axeln men även hos folk som har haft ett fysiskt arbete under en längre tid.

Instabilitet: En tillstånd där axelleden är lös eller instabil, vilket kan orsaka smärta och svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter. Det kan orsakas av trauma, överanvändning eller som ett medfött tillstånd.

Fraktur: En brutet ben i axelområdet vilket kan orsaka svår smärta och begränsa rörelsen.

Det är viktigt att notera att axelvärk också kan vara utstrålande smärta från andra områden som halsryggen, bröstryggen eller inre organ. Undersökning, en korrekt diagnos och behandlingsplan är avgörande för att behandla axelvärk och förebygga ytterligare skada.

Hur ska man behandla smärta i axeln?

Rehabträning och kiropraktik är vanligt förekommande insatser för hantering av axelvärk. Forskning har visat att manipulation, mobilisering och träning/rehab kan vara effektivt i vissa typer av axelsmärta.

Det är viktigt att få rätt diagnos och hitta en behandlingsplan som passar dig och dina mål.

Related articles

read more articles

  • Axelvärk, vad är det? Och vad ska man göra åt det?

    Axelvärk är ett vanligt problem bland personer i alla åldrar och kan orsakas av en mängd olika anledningar. Några av de vanligaste typerna av axelvärk inkluderar: Skador på rotatorkuffen: "Rotatorkuff skador" innebär skada på senorna eller musklerna som stödjer axelleden. Supraspinatus, infraspinatus, teres minor eller subscapularis. Vanliga orsaker inkluderar överbelastning eller förslitning på grund av […]
    January 17, 2023
  • Vi expanderar!

    Från och med imorgon fredag 12 Januari kommer ni att kunna boka tider hos Kiropraktor Francis på vår nya fina anläggning i Danderyd, Stockholm! Kliniken ligger nära E18 norr om Stockholm, nås enkelt med bil men även kollektivtrafik från Mörby C/Danderydssjukhus. Lokaliserad i annexet, till Länsmansgården, Danderydsvägen 146,182 36.
    January 11, 2023